Kekemelik Tedavisi

Kekemelik Nedir?

Seslerin, hecelerin veya kelimelerin tekrar edilmesi ile karakterize olan ve genellikle çocukluk döneminde görülen rahatsızlığa kekemelik adı verilir. Seslerin uzatılması ve konuşmanın kesilmesi gibi durumlarla kendisini gösterene kekemelik, çocukluk çağında görülmekle birlikte tedavi edilmediği takdirde yetişkinlik dönemine kadar uzayabilen bir problem olabilir. Genetik, dil gelişimi ve beyin yapısı gibi faktörlerin neden olduğu kekemeliğin en belirgin semptomu konuşurken oluşan duraklamalar gösterilir. Çeşitli terapi ve egzersizlerle tedavi edilebilen kekemelik, daha da ilerlemeden çocukluk çağında ortadan kalkabilir.
Kekemelik; konuşmanın kesilmesi ve duraklamasıyla karakterize olan, seslerin, hecelerin ve kelimelerin tekrarıyla ortaya çıkan, konuşmanın akışını bozan bir konuşma bozukluğudur. Konuşurken tereddüt etme, sesleri ve kelimeleri istemsiz tekrarlama veya sesleri uzatma gibi konuşmayı kesintiye uğratan durumları içeren kekemelik genellikle çocukluk çağında görülen bir problem olarak kabul edilir.
Konuşmada oluşan bu kesintiler genellikle akıcılık bozukluğu olarak da adlandırılır. Kekemeliğe neden olan faktörler tam olarak bilinemese de genetik, dil yapısı ve beyin gelişimi gibi durumlar kekemeliğin nedenleri arasında sayılabilir. Kişide görülen en en yaygın kekemelik belirtisi ise ses, hece veya kelimelerin duraklayarak ve tekrarlanarak söylenmesidir. Kekemelik tedavisinde öncelikle amaçlanan durum, çocukluk çağında bozukluğun önlenerek yetişkinliğe taşınmamasıdır.

Kekemelik nedenleri şöyle açıklanabilir:

Dil yapısında bozukluk ve konuşma kaslarında aksaklık

Zamanlama, duyusal ve motor koordinasyon gibi dil ve konuşma yapısında anormalliklerin söz konusu olması da kekemeliğe zemin hazırlayabilir.

Stres

Topluluk önünde konuşma problemleri yaşayan kişiler, yoğun stres altında yaşayan bireylerin konuşmasında bozukluklar meydana gelebilir ve bu durum kekemelik meydana getirebilir.

Kekemelik Çeşitleri Nelerdir?

Kekemelik kendi içinde gelişimsel kekemelik, kalıcı kekemelik ve edinilmiş kekemelik olmak üzere üçe ayrılır.

Kekemelik çeşitleri daha detaylı biçimde şu şekildedir:

Gelişimsel kekemelik: Nörogelişimsel bir bozukluk olan gelişimsel kekemelik, beyin yapısının beklenenden daha farklı farklı gelişmesiyle meydana gelir. Bu durum genellikle çocukluk çağlarında başlar.

Kalıcı kekemelik: Kalıcı kekemelik, yetişkinliğe kadar devam eden uzun süreli bir kekemelik türüdür.

Edinilmiş kekemelik: Edinilmiş kekemelik de beyni etkileyen bir problemin yanı sıra bir yaralanma sonucu oluşabilen kekemelik çeşidi olarak karşımıza çıkar.

Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

Kişide ortaya çıkan konuşma sırasında duraklamalar, kelime veya hecelerin tekrarlaması ve uzatılmasıyla birlikte konuşurken tereddüt etme ve sesteki gerginlik kekemelik belirtileri arasında gösterilir.

Genel olarak kekemelik belirtileri şunları içerir:

• Bir kelimeye, ifadeye veya cümleye başlamada zorluk çekmek
• Konuşma sırasında istemsiz duraklamalar
• Ses, kelime ve hecelerin tekrarlanması
• Konuşurken tereddüt etmek
• Kelimeler arasında geçiş yapamamak
• Konuşma sırasında gerginlik hissi ve nefes problemleri
• Konuşurken gözlerin hızlı hareket edip titremesi
• Dudakların sallanması
• İletişim kurma yeteneğinin sınırlı olması
• Yüzde tik oluşumu ve yumrukların sıkılması

Yukarıda yer alan belirtilerin özellikle çocuklarda sık görüldüğü durumlarda bir psikoloğa başvurulması, kekemeliğin ileri yaşlarda da devam etmemesi açısından önemlidir.

Kekemelik Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kekemelik ilerler mi?

Kekemelik özellikle çocukluk çağında tedavi edilmediği durumlarda yetişkinlik dönemine de ulaşabilir ve ilerleyebilir.

Kekemelik kendiliğinden geçer mi?

Birçok kekemelik vakası kendiliğinden geçebilir ancak bazı çocuklarda sorun daha uzun sürebilir ve tedavi gerektirebilir.

Open chat
Destek ve Randevu Hattı
Merhaba
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Hemen Arayın.